12″ Disco Mix 1976-1979 – Part 1 & 2

Maxisinglar! Det är få saker som kittlar så som fenomenet maxisinglar. Det experimenterades bland DJs och de första långa versionerna släpptes under 1976.

Man hade då plötsligt en hel sida 12” vinyl att tillgå, i jämförelse med mindre 7”-vinylen där kvalitén blev dålig om man passerad 4-5 minuters längd på låten. Nu var det möjligt att göra en variant på 10 minuter och få bättre ljudkvalité än både 7”-singel och vanligt LP-album kunde erbjuda. Magiskt. Allt som oftast var DJs också ute efter både instrumentala varianter av låtar och inte minst de förlängda versionerna som började dyka upp. Det är dessa långa versioner vi skall fokusera på här.

Jag personligen har tyckt att disco-musiken har varit helt ok, men oftast har jag tyckt att själva breaken och de nedskalade delarna har varit bättre än själva låtarna i sig. Det är då det blir riktigt coolt. Den insikten delade jag uppenbarligen med DJs runt om i världen då breaken gjorde succé på dansgolven. I denna mixen blir det alltså fokus på de förlängda delarna och de coola breaken och versionerna som är exklusiva på dessa maxisinglar.

Fösta låten i mixen illustrerar det jag pratar om på bästa sätt. Hur feta är inte dessa trummor? Sen följer 28 låtar till i sina speciella versioner, alla hämtade från originalutgåvorna mellan 1976-1979.

Här följer den avslutande delen av maxisinglar från 70-talet. All musik är hämtad från original-släppen mellan 1976-1979. Här finns 27 spår med många special-versioner. En hel del av dessa är mycket svåra att få tag på. Bland annat den allra fösta maxisingel någonsin, som släpptes 1976 på etiketten Salsoul Records. Ett annat exempel är Jean Michel Jarres enda maxisingel från 70-talet som har en speciell maxi-version.

Det har naturligtivs varit ett otroligt jobb att sätta samman alla låtar, då ingen av dessa låtar följer ett perfekt stadigt tempo, inte ens de som är gjorda med trummaskiner. En del av arbetet är också att mastra upp de spår som låter sämre än alla andra. Allt för att ljudkvalitén skall hålla högsta klass och lyssningen skall vara så underhållande som möjligt.

Precis som den första delen så är här fokus på de coola breaks och speciella delar som bara återfinns på dessa maxisinglar. Önskar dig en riktigt trevlig resa genom några av 70-talets fetaste disco-moments!

Här nedan kan du även lyssna via YouTube och samtidigt se hela tracklistingen i informationen.

2 svar på ”12″ Disco Mix 1976-1979 – Part 1 & 2”

Lämna en kommentar

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)