1988 In The Mix

Jag är 15 år (fyller senare på året 16 år). Nu är det bara hip-hop eller house i alla dess former som tar min uppmärksamhet i året som kom att kallas ”Summer of Love”, baserat på euforin kring acid house och rave-scen som började ta form. Med detta följde naturligtvis otroligt mycket bra musik!

Jag tror det funkiga och coola kring hip-hopen gjorde den intressant, tillsammans med alla samples från 70-talet med slingor och samples som inte jag hade hört förut. Att återanvända en bra slinga, som är och förblir en bra slinga och sedan rappa på den, tillsammans med trummaskiner, gjorde uppenbart tricket. Här slog också en viss Dr Dre igenom med dunder och brak genom NWA. Tänk att var man sitter med hans lurar i öronen så här 32 år senare (Beats/Apple).

För mig som gillade ljudet av syntar så var användningen/missbruket av Rolands acid-maskin TB-303 en välsignelse. Helst skulle den kompas av trummaskinen TR-808. Gjordes det på rätt sätt behövdes inget annat. (Lyssna exakt en timma in i mixen, wow!) Eller så kunde man göra som Todd Terry, sampla allt möjligt och sätta ihop det med sin patenterade trum-programmering.

Här på YouTube kan du samtidigt se alla bildomslag från skivorna.

1988 In The Mix – Samplern, jag börjar känna mig lite tjatig, men faktum är att det utan tvekan är det mest använda instrumentet i hela denna mix. Nästan all musik upp till 30 minuter in i denna mix innehåller mängder av samples, om inte hela musikbakgrunden rent av baseras på en annan låt. Låtarna därefter är inte sämre på något sätt, och känner man till det är det svårt att inte höra samplern precis överallt, i trummor, i röster och inte minst i alla kollage-liknande ljudlandskap.

Men att stjäla som simpla tjuvar handlade detta inte om, utan istället möjligheten till att vara kreativ, utan begränsningar. Tyvärr lärde sig många den hårda vägen då de stora skivbolagen inte tolererade denna nya konst, i alla fall inte utan tillstånd.

Den dålige basisten Roland TB-303, som inte alls lät som en bas, helt plötsligt blev ett av det mest använda instrumenten. Acid var på allas läppar. Den glada gula gubben syntes på många skivor och en “acid house remix” var det hetaste man kunde få tag på. Det ironiska är att D-Mobs hit We call it acieeed inte alls innehöll någon TB-303. Den låten som toppade danslistor världen över och även låg 3a på Englands singellista, blev ändå som ett signum för hela 1988, då själva vokalfrasen “acieeed” gapades i tid och otid, precis överallt.

Lämna en kommentar

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)