Archive 1992 – Årsmedley 1992

Här kommer mitt första seriösa försök till årsmedley. Helt enkelt de låtar som blivit de största hitsen och funkat bäst under 1992.

Efter tre intensiva veckors jobb, dag som natt, så fanns årsmedleyt klart. Allt mixades från vinyl in till en kassett-porta-bandspelare, som kunde hålla fyra mono-kanaler, där två av kanalerna kunde bilda ett stereo-par om man vred ut balansen åt var sitt håll. Ett kassettband som man spelade in på funkade normalt så att på ett 90-minuters band, så kunde man spela in 45 minuter stereo på ena sidan och sedan vända på bandet för ytterligare 45 minuter stereo. Stereo är ju som bekant två kanaler, en höger och en vänster, och vad portan gjorde var att den nyttjade alla dessa 4 kanaler samtidigt och bandet blev då fullt inspelat när ena sidan spelades in. Portan hade alltså 4 kanaler mono, med var sin panoreringsratt, bas och diskant på varje kanal. Man kunde välja när du spelade in låtarna om man ville att kanal 1-2  och 3-4 skulle bilda ett var sitt stereopar, eller om man ville nyttja 1-2 som stereo och 3 och 4 som var sitt monospår tex. Ville man få fyra låtar att ljuda samtidigt så blev det mono, men räckte det med tre, så kunde 1-2 spela stereo och 3 och 4 mono alltså.

Med dessa begränsningar så blev det ett otroligt pilljobb för att få så många låtar som möjligt att gå i stereo, samtidigt som vissa delar av nästa låt lades som mono på kanal tre och fyra. Kassettbandet i portan gick på dubbel hastighet för kvaliténs skull, så man fick bara ut 25 minuter på ett 90-band totalt. När allt var inspelat så hade man själva nermixen kvar att göra. Fram med penna och papper. När skulle panorerings-ratten på kanal tre stå rätt upp? När skulle regel fyra dras ner? När skulle basen bort på kanal två?

All denna information skrevs ner, för när det väl var dags för nermix, så var det en tagning och då gällde det att ha tungan rätt i munnen och göra allt på rätt sätt, annars fick man ta om allt igen. Det blev totalt 78 låtar som mixas ihop på 46 minuter. Min master är ett DAT-band och jag får den bränd på en CD-R-skiva, min första, som vid denna tiden kostade 300 kr styck. Idén om att sälja detta på kassettband till DJs föds då många frågar om de också kunde få ha detta på nyår till sin spelning. Ca 50 kassetter säljs och det är främst DJs runt om i västra Sverige som är kunderna. City Radio sände denna mix på nyårsafton.

Här kan du samtidigt se alla videos, ihop-klippt av Peder Json Patli.

Här kan du även lyssna som mp3

Lämna en kommentar

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)