Archive 2004 – Carl Cox spelar ”Hertz-Recreate”


För att ni skall förstå hur allt tog skruv, så får ni här se ett klipp när Carl Cox avslutar hela Dance Valley-festivalen inför 50.000 personer på ”main stage” med min låt 2004.

En skiva som Prime precis hade hunnit pressa upp ett antal white labels på innan konkursen hösten 2003, var mitt släpp ”Look Back To See The Future” på Umek och Valentino Kanzyanis etikett ”Recycled Loops”. Umek anses vara pionjär inom den elektroniska musiken i Slovenien. Han var med och startade upp hela ravescenen där under 90-talet.

Titellåten på denna skiva hette ”Recreate” och innehöll en flört med den gamla rave-musiken från början på 90-talet. I ett kort break på två sekunder i mitten av låten så fanns tre toner, något omarbetade, från ”T99-Anasthasia” som är en klassiker i techno-kretsar. Därav namnet på både EPn ”Look Back To See The Future” och låten ”Recreate”. Denna låt slog verkligen brett. Många ville också göra sina egna re-edits av låten, där det korta breaket var längre. Detta gjorde bland andra Trevor Rockliffe och Christian Smith men också Tiestos vän DJ Montana. Tiesto fick denna edit och spelade den, den 21 december 2003 i Holland på ett enormt event. Tillställningen hette Innercity där 30-50.000 personer fanns samlade i Amsterdam på ”RAI Exhibition and Convention Centre”. Låten var enligt flera personer på plats kvällens höjdpunkt i Tiestos set. Det tog inte lång tid innan ett Holländskt skivbolag ville licensera låten och släppa denna re-edit, som förlängde mitt korta break till att pågå betydligt längre.

Min subtila lilla stöld höll på att bli ett världskänt tema, så då beslutar jag att vi tar kontakt med upphovsmännen och hittar en laglig lösning på rättigheterna. Det mynnar ut i att de två upphovsmännen bakom originallåten Anasthasia nu blir medkompositörer på min låt Recreate. Först släpps den under våren 2004 på Umek och Valentinos bolag och går med på Innercitys officiella CD och DVD som dokumenterade festen. Strax därefter kommer Montanas version på vinyl och spridningen blir ännu större. Den spelas verkligen överallt.

Här ser du när Carl Cox avslutar hela Dance Valley-festivalen inför 50.000 personer på ”main stage” med min låt 2004. När man berättade detta för vänner och bekanta, så fanns i princip ingenting att relatera till då, för nästan ingen i Sverige visste hur en sådan fest kunde se ut. Vilken betydelse en låt får, när festivalens största stjärna använder den i sin final. Han väljer ju det bästa han har för att få maximal avslutning. Men idag har desto fler en relation till detta och kan säkert se framför sig när Swedish House Mafia, Avicii, David Guetta eller någon annan artist bränner av allt krut i sin final. Det är en stor ära att få vara en del av det.

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *