1980 In The Mix

Jag är 7 år (fyller senare på året 8 år). Min medvetenhet kring musik börjar öka. Jag snappar upp ljud och låtar lite överallt. Så fort vi hälsar på någon av mina föräldrars vänner så hamnar jag alltid bland skivorna. Bläddrar och kollar in alla omslag. Ofta spelades det någon ny skiva på grammofonen och ibland fick jag lyssna och välja.

Denna första musikmix är verkligen splittrad. Den innehåller väldigt många genrers, från reggae till new-wave-punk via synt och disco. Jag hade ingen koll alls, men tyckte vissa låtar var bättre än andra och memorerade dessa. Detta skall absolut inte ses som någon magisk mix i sig, utan mer som ett bra blandband. Sen är det lite mixat ändå, sån är jag.

Nu finns det olika sätt att lyssna, men min tanke är att du trycker play, drömmer dig tillbaka och låter dig bli överraskad av det du hör. Alltså inte skippa igenom. Men det valet är ju självklart ditt. Mixen är mindre än en timma lång.

Här på YouTube kan du samtidigt se alla bildomslag från skivorna.

1980 In The Mix – Tänkte dela med mig av lite onödigt vetande kring mixarna och vi börjar här med 1980. När jag började med dessa så tänkte jag att något svårare att ge sig på att mixa finns förmodligen inte. Inte en enda låt går i stadigt tempo med slagen på rätt ställe, vilket gör det till ett otroligt jobb att bara få ihop en enda mix. Här är det 25 övergångar. Sedan har ju flera år följt dessutom. Puh! 😉

Det man kan konstatera med musik som kom förr, var att i många fall levde musiken avsevärt mycket längre. Det kunde också ta tid innan man upptäckte en låt eller grupp. Ibland kom även succén oväntat för artisten och skivbolaget vilket gjorde att en skiva kunde släppas i flera omgångar, ibland över många års tid. Efter det svävande introt med Ralph Lundsten så följer ett sådant exempel.

Det är The Human Leagues första singel Being Boiled, som i sin första utgåva släpptes redan 1978. När man ett år senare släppte debutalbumet så fanns inte denna låt med alls. På det andra albumet som kom 1980 fanns Being Bolled med, fast då i remixad form. Man passade samtidigt på att släppa om singel en andra gång 1980, då i samma mono-version som kom 1978. 2 år senare, 1982 släpptes singeln om igen för tredje gången, då i en “stereo”-version, som snarare låter som om man lagt reverb på hela låten. då kom den för första gången även på maxisingel. Därefter släpptes både 7” och 12” 1986 vilket alltså resulterade i en fjärde utgåva för denna singel.

Naturligtvis är det ingen lätt uppgift som konsument, att veta och förstå vad som händer, speciellt inte under 80-talet, långt innan internets tid. Skivor kom och gick över tid och mycket handlade om hur duktiga inköparna var i de olika affärerna man besökte. I denna mix hör du några sekunder på singel-versionen, som sedan gick över i album-versionen som kom 1980.

Eftersom det handlar om 1980 här, så kanske någon funderade om varför “Video Killed The Radio Star” var med, då den singeln släpptes redan i september 1979. Och ja, det är ett gränsfall, men låten toppade svenska listan först i februari 1980 och sedan är det album-versionen jag spelar, som faktiskt släppes 1980, så där har jag ryggen fri 😉

I övrigt så representerar denna mix ganska väl de många olika stilar jag kom att lyssna på över tid.

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *