1981 In The Mix

Jag är 8 år (fyller senare på året 9 år). Detta år blir jag frälst, i ”syntmusik”. Det är som om en helt ny värld öppnade sig och musiken pratar rätt till mig. Den är magisk på så många sätt och låter precis som jag önskade, utan att ha en aning om det innan. Vad jag inte fattade då, men som jag förstått i efterhand, så innehåller mer eller mindre var enda låt jag gillade en lång tid framöver, antingen syntar eller trummaskiner, helst uteslutande.

Mitt mest lyssnade album detta år är utan tvekan Depeche Modes album Speak & Spell som blev starten på en kärleksaffär som håller i sig än. Jag minns än idag hur rummet såg ut hos en vän, där jag först hörde dessa magiska toner och hur golvad jag blev. Det bästa jag någonsin hört. Men det fanns mer musik som var magisk. Det kommer du höra!

Här på YouTube kan du samtidigt se alla bildomslag från skivorna.

1981 In The Mix – Hur många var det som upptäckte att det var original-maxisingel på Kraftwerk – Computerwelt (Special Mix) från 1981 som användes? När jag växte upp och fick tag i denna maxi då, så hörde jag ingen direkt skillnad. Jag hade ingen möjlighet att A/B-lyssna mellan olika släpp och utgåvor som man har idag. Den lät typ samma och har samma arrangemang. Men idag kan jag tydligt höra att det är en helt annan ner-mix, med tydligare trummor som är högre mixade och mer distinkta. De tänkte säkert lite på dansgolven när den här mixen skapades. Hör man det inte skillnaden direkt, så lyssna på handklappen, som inte alls finns med på album-versionen. (Hittas vid 45.00)

Andra små finesser som ingen kanske la märket till, men som va helt avgörande för att kunna göra övergången till Jean Michel Jarre – Magnetic Fields i slutet av mixen (efter DAF), var användandet av singel-versionen. På albumet är det fullt av ljud från låten innan och Magnetic Fields Part 4 tonar sakta upp. Men min börjar ju med basgången helt ren, vilket alltså bara återfinns på singeln från 1981. Den mixas snabbt över till album-versionen då har jag den i ny-mastrad utgåva, vilket låter mycket bättre. Var det någon som tänkte på detta? 😉

Även om tanken var att bara lägga lite låtar efter varandra från 1981, så blev vissa passager betydligt mer avancerade. För att få ihop introt med Logic System, Phil Collins och Depeche Mode, så var jag tvungen att fixa till tonarterna lite, så de skulle passa ihop. Annars är själva tanken att det är låtarna som skall skina, i sitt original-tempo och i de versioner och edtis som fanns då. Men just här kunde jag inte låta bli att pilla lite. Ibland har jag till och med låtit vissa “dåliga klipp”, som alltså finns på skivorna, ligga kvar, även om jag idag kan höra hur otajt de faktiskt redigerade ibland på den tiden.

Lämna en kommentar

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)