Archive 1993 – Årsmedley 1993

Frågan om mina årsmedleyn kommer lite då och då, så här är mixen med 93 låtar från 1993, och historien bakom;

När 1993 började gå mot sitt slut så ville jag göra ett nytt årsmedley med årets alla låtar. Det skulle komma att bli hela 93 låtar från 1993, mixade på 52 minuter. Mitt tidigare medley från 1992 hade spridit sig och vad som hände nu, var att självaste Clabbe, Claes af Geijerstam, ringer hem till mig och frågar om jag inte har något nytt medley på gång för 1993, vilket jag alltså var i full gång med att färdigställa. Mannen som jag fick en autograf av 10 år tidigare ringer nu mig och vill ha min mix. Han vill sända den i sitt program ”Rakt över nyårsdisc” som går ut i hela Sverige.
Smickrad över frågan, så fick han självklart göra det, och han anordnade även en tävling i direktsändningen när lyssnare fick ringa in och gissa hur många låtar man just hört i mixen. Rätt svar var alltså 93 stycken.

Själva mixen gjordes på min 4-kanals kassett-porta-bandspelare, men jag kunde nu klippa och redigera vissa passager i datorn och använde även min sampler för att kunna göra vissa passager som förhöjde upplevelsen. Under drygt 10 år hade jag inspirerats av olika typer av megamixar, från subtila tonartsmixar, mixar från DMC, hela vägen över till Max Mix-serien som hackade upp och blandade låtar så grovt och vulgärt, vilket till en början var unikt och rätt bra, men som sedan urartade och oss vänner i mellan snarare hånades för sitt sätt att göra mixar. Det kändes helt enkelt lite för ”Kalle Anka”, för att kunna tas på alvar.

Själv har jag alltid föredragit snygga och diskreta övergångar, som skall kännas självklara när man hör dem. Gärna i tonart. Inte något direkt upphackat eller för spektakulärt klippt, det hörde till 80-talet och hade nyttjats fullt ut på Max Mix, utan en behaglig resa rätt igenom.
Detta sätt att mixa är betydligt svårare att genomföra och kräver betydligt mer planering före. Om det tog ca 3 veckor att skapa en sådan mix, så gick nog 2 veckor åt att testmixa, anteckna med penna och papper, planera allt i detalj, och sedan den sista veckan till själva genomförandet. Det var ett ganska stort projekt.

Lyssna som mp3

Så här lät det när Clabbe sände årsmedleyt i Rakt Över Nyårsdisc

Här kan du samtidigt se alla videos, ihop-klippt av Peder Json Patli.

Lämna en kommentar

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)