Archive 1994 – Absolute Party Medley

I Absolute Party-mixen, så användes bara själva låtarna. Det gör att man måste trolla med de partier som finns för att få till det. En låt som börjar rakt på och sedan sakta tonar ut efter sina 3 minuter är en mardröm när det kommer till att mixa. Hur skall du kunna blanda den med andra låtar på ett bra sätt?

Förlängda versioner och nerskalade partier i låtar blir guld värda, för dessa passager kan blandas med varandra, men det är långt ifrån alla låtar som har detta. En annan faktor är då att låtarna inte följer en exakt takt. Detta göra att om du vill mixa ihop dem, så får du manuellt sitta och matcha låtarna mot varandra, som jag beskrivit tidigare.

Pioneer ville ta upp kampen och släppte 1994 sin första DJ-produkt för CD, CDJ-500. Det var en stor spelare där man satsat på ett stort ”joghjul” som skulle kunna användas med handen och skulle påminna om en vinylskiva, tillskillnad från Denons knappar att trycka på. På denna spelare fanns också en form av ”time-stretch” i realtid kallad ”Master Tempo”, där man kunde öka och sänka tempot på låten du spelade, utan att tonhöjden ändrades och lät ”Kalle Anka”, när låten snabbades upp till exempel. Denna spelare demonstrerade jag på Stockholmsmässan för Pioneer, i Dirocos monter, där även ljus och ljudsystem var representerade. Det skall kanske tilläggas att denna funktion inte på något sätt var perfekt, utan gav andra missljud och sänkte ljudkvalitén så fort man tryckte in denna knapp.

CDJ-500 och master Tempo-funktionen använde jag till max här i Absolute Party-medleyt, där mixen börjar i runt 90 BPM och slutar i 180 BPM, och alla låtar successivt åker upp i tempo, utan några direkta klipp eller kraftiga hack upp i tempo. Den gör alltså en resa på ca 90 BPM under 7 och en halv minut.

2 svar på ”Archive 1994 – Absolute Party Medley”

Lämna en kommentar

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)