Archive 1996 – PJ Mix

Under sommaren planerades en samlingsskiva, PJ Mix, som skulle vara en mixad samlingsskiva, något man i Sverige i princip inte hade gjort innan på majorbolagsnivå. De hade släppt några mixade skivor som de tagit in från England, men ingen egen produktion. Skivan skall släppas på Virgin och projektet gör jag ihop med Janne Lundqvist som jobbar där.

Här blir jag för första gången plågsamt medveten om hur byråkrati och konkurrens mellan olika skivbolag kan fungera. Jag vet ju ungefär hur jag vill att detta skall låta, men får höra att det inte är säkert alls att vi får ok på de låtar jag vill ha. Jag sätter därför ihop en lista på 60 låtar totalt för att vara på den säkra sidan, en blandning av hits och lite klubbmusik, och sedan sätter vi igång med sökprocessen och skickar ut förfrågningar till de olika skivbolagen som äger rättigheterna, om de vill vara med på denna samling. Men det är inte så att vi kan välja och vraka vilket jag hade hoppats på utan det slumpar sig så att vi får 20 låtar godkända, helt slumpvist utvalda när man tittar på hela skivan. Där är många låtar som är mina sista val, med som reserver, och här står vi nu bland annat med låtar som jag aldrig skulle spela ute själv som DJ. Men med all politik som låg bakom vilka låtar man fick och inte, så kändes det lönlöst att försöka hitta mer musik, utan istället nöja sig med detta vi hade fått ja till. Annars hinner låtar bli inaktuella osv.

Det gick så långt att låten som Virgin själva ägde, splitter nya ”Spice Girls-Wannabe” som med all rätt där och då spåddes att bli en megahit, nekades i sista stund. Den var tänkt som skivans första spår och jag fick göra en master med den låten och en master utan den, och fick sedan ett sent besked om den fick vara med eller ej, vilket den inte fick. Virgin ville väl inte att vår samling skulle ta nått fokus från Spice Girls lansering och försäljning. Skivan lanseras med både radio och TV-reklam och säljer helt ok, ungefär som förväntat, och jag blir här den första svenska DJ att placera en mixad samling på försäljningslistans top 5.

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *