1983 In The Mix

Jag är 10 år (fyller senare på året 11 år). Första piano-introt skvallrar om att det faktiskt kom några få skivor helt utan syntar som ändå var bra. Även om de var i klar minoritet.

Detta år skulle jag kalla guld-året för en annan genre som döptes till Italo Disco. Jag tror det blev ett allmänt begrepp genom de otroligt populära samlingarna av italiensk disko-musik som ZYX släppte med start 1983, kallade ”The Best Of Italo-Disco”. De första 3 volymerna är kanon, innan hela den genren ballade ur och Italo Disco snarare blev ett skällsord.

För mig innehåller mixen även tre andra låtar med tydlig DJ-koppling och närmare bestämt scratching. Hur gjorde de egentligen? Det fick jag fundera på några år innan jag själv började försöka mig på denna coola konst.

Här på YouTube kan du samtidigt se alla bildomslag från skivorna.

1983 In The Mix – I 1981-mixen kunde du höra DAFs hit och i 1982 mixen kunde du höra Eurythmics stora genombrott. I denna mixen finns en av killarna från DAF, Robert Görl representerad. Han släppte en mycket bra maxi på Mute där faktiskt alla 3 spåren kan höras i följd (med start 1.03.30). Vad som är en mer överraskande är att han fick med Annie Lennox från Eurythmics på sång. Hon gästade bara 2 skivor på hela 80-talet och detta är en av dem.

Run DMCs första singel It’s Like That finns också med här. Även om låten fick ett visst genombrott 1983 så var det när remixarna kom 1997 som låten skrev in sig i historieböckerna på riktigt. Det släppet tillhör nu mer den exklusiva skaran med över 5 miljoner fysiska skivor sålda. Det är inte så många som lyckats med det.

Jag har ju snackat lite producenter innan och nu är det dags att hylla remixaren Francois Kevorkian. Alltså vilken kille. Så många bra maxis han har gjort. Denna mix inleds med U2 – New Years Day i en Francois Kevorkian Remix. Du hör honom i Time Zone – The Wildstyle (Special New Mix) (vid 10.45) och även Kraftwerk – Tour De France (Francois K Remix) (vid 1.06.30) och som i lite olika utgåvor också kallas (Remix) eller (New York Club Mix). Du kommer höra många fler remixar från honom framöver 😉

Lämna en kommentar

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)