1985 In The Mix

Jag är 12 år (fyller senare på året 13 år). I min iver att hitta nya bra låtar, så breddas intaget av genres. Kan pop, listmusik, dans, electro och till och med hip-hop vara något att ta till sig? Självklart, om det inkluderar syntar och trummaskiner! När tex hip-hopen började baseras på Rolands TR-808 så lät det plötsligt extra coolt!

När TV-serien Miami Vice började sändas på TV så hörde jag direkt musiken. Jag hade intresserat mig för filmmusik i allt från Bröderna Lejonhjärta till Flykten från New York. När soundet var rätt, så blev jag nyfiken och ville få tag på musiken. Jag grävde även djupare i synt-genren och följde grupper som Front 242, Nitzer Ebb, SPK, Cabaret Voltaire och annat som gick under begreppet ”råsynt”.

Denna mix är därför otroligt blandad med fina grejer som spänner brett. Som jag sagt innan så är detta den musik jag hade på mina blandband vid denna tid och ingen efterkonstruktion av kreddiga grejer. Detta var mina favoriter vid denna tid helt enkelt.

Här på YouTube kan du samtidigt se alla bildomslag från skivorna.

1985 In The Mix – Ett relativt nytt fenomen som växt sig starkare var teorin om att släppa flera olika maxisinglar av samma låt. Ibland kunde det handla om att man släppte olika mixar i olika territorium, Det vanligaste exemplet var “US-mixar” som då gjordes för amerikanska marknaden. Dessa hittades ju oftast även på import i Sverige. Men det var inte alltid så, utan ibland kom låtar i flera versioner i olika remix-utgåvor, ämnade för samma marknad.

Ett exempel som finns med här är Propaganda – P:Machinery som släpptes i 3 helt olika versioner (+b-sidor) på 3 helt olika maxisinglar. Som inte det vore nog finns ytterligare en sammansättning på kassett-singeln (ja alltså själva singel, släppt på kassett, som man gjorde förr). Tror att även den mest inbitne hade svårt att hänga med i alla utgåvor vid denna tid.

Andra versioner i denna mix som är hämtade från remix-maxin är tex Erasure – Push Me Shove Me (Tacos Mix), Pet Shop Boys – A Man Could Get Arrested (12” Mix), Frankie Goes To Hollywood – Welcome To The Pleasuredome (Fruitness) och sedan även Baltimora – Tarzan Boy som i sin Summer Version även förärades med en helt ny melodi, som faktiskt gjorde låten bättre.

När man som jag i efterhand försöker få en överblick över alla versioner som man skaffade (och ibland aldrig ens hört talas om när det begav sig) så blir det ju inte lättare av att samma version ibland är döpt till en mängd olika mixnamn, av exakt samma version. Som exempel här finns Pet Shop Boys – Opportunities som, beroende på vilken utgåva du hittat denna mix på, kan heta Extended Version, Dance Mix eller Double Your Money Mix.

Lämna en kommentar

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)