Archive 1993 – Rock Mix

Här kommer en av de första mixar jag kan hitta där jag använde dator. Låtarna var rocklåtar som ofta spelades och mixades med varandra. Mixen gjordes tillsammans med MJ och på grund av tekniken, eller snarare bristen på, så är den i mono.

Anledningen var att min dator och programvaran Cubase Audio, som det hette vid denna tid, bara klarade av att spela upp 2 mono-kanaler, alternativt 1 stereo-kanal, men för att mixa något behövdes självklart 2 kanaler, så det blev mono. Det var så begränsat att man inte kunde förändra EQ i efterhand, så det gällde att planera innan man skickade in låten i datorn.

Väl där kunde man åtminstone klippa och redigera i den, vilket resulterade i att introt på AC/DC kunde klippas upp och landa i samma takt som Kiss, när den i själva verket egentligen gick för fort. Hade man pitchat upp den, så hade det låtit mycket illa och falskt, men det kunde man alltså lösa med den digitala saxen. Helt magiskt alltså, att kunna flytta runt på en gitarr-slinga och lägga ackorden precis där man ville, i förhållande till låten man ville blanda den med. Tänk att den tanken var helt ny och unik, att i datorn kunna se och redigera på detta sätt.

Lyssna som mp3

2 svar på ”Archive 1993 – Rock Mix”

 1. Kul mix! Blundar man så är det nästan så att man ser Gamle Ports dansgolv framför sig! 🙂

  Förekommer detta överhuvudtaget på någon nattklubb på 2016-talet eller är det en relik från förr?

  Nostalgiroligt i alla fall!

  Svara
  • Tack 🙂 Oj, jag är nog inte rätt person att svara, men nog tror jag att det förekommer, men kanske inte i samma omfattning som förr.

   Svara

Lämna en kommentar

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)