Pierre och Vincent Montana Jr

På Knockabout-skivan så finns en låt som heter ”A Friend Like You – featuring Nadiyah”. Nadiyah sjunger riktigt bra, men vem är denna Nadiyah? Tyvärr ingen vi känner, utan ett vokal-parti vi hittade på en vinylmaxi från 1983. Den korrekta titeln är ”Montana Sextet ‎- Who Needs Enemies (With A Friend Like You)”. Den är släppt på etiketten ”Philly Sound Works” och Vincent Montana Jr hade producerat. Sången hade helt enkelt stulits från denna skiva och använts till vår låt, och vi hade någon vag tanke om att om vi skrev ut vem som sjung, ja då försökte vi ju inte luras och stjäla den, utan kunde kontaktas vid behov. Man kan ju säga att jag vet mer om hur det funkar idag.

Jag fick något år senare en idé om att släppa om låten, och gjorde  lite nya mixar, fast ville nu försöka få loss rättigheter till vokalen, så att den skulle kunna bli laglig. På skivan stod ett telefonnummer. Testa och ringa dit? Sagt och gjort, uppe på Dirocos kontor, så skall Olle, som vid denna tid agerade manager åt mig, ringa upp, prata och sedan presentera mig, och jag skulle få prata lite med. Numret går fram, Olle börjar prata. Om jag minns rätt, så får vi en adress att skicka över låtarna till, för att sedan ringa tillbaka någon vecka senare.

När vi ringer tillbaka så pratar Olle säkert i en kvart. Han var duktig på att prata precis hur länge som helst i telefonen. Olle och jag kommunicerar med penna och papper, där han skriver vissa saker, jag förtydligar, ställer nya frågor. Efter en stund får jag luren, det är Vincent Montana Jr vi håller på att prata med.

Vincent Montana Jr är alltså en medlem av bandet MFSB, grundare till ”The Salsoul Orchestra” och kallas ”The Godfather Of Disco”, en riktig tok-höjdare kort och gott. Han berättar bland annat hur ”Madonna-Vogue” lånat av hans låt ”Ooh, I Love It (Love Break)” och då börjar det gå upp för oss vilken nivå den här mannen opererar på. Han förklarar sakligt att vi inte kan ”få låna” utan det blir tal om att han behåller upphovsrätt och vi börjar förstå att det hela verkar krångligt. Han är dock mycket imponerad av hur det låter och börjar ställa frågor om produktionen. Jag förklarar att det mesta är gjort på min Ensoniq EPS-16+ och det visar sig att han också har en sådan sampler. Han börjar prata om att det kanske skulle vara värt att flyga över mig bara för att jag skulle lära upp honom på denna maskin.

En vecka senare kommer det ett paket på posten med vinyler, CDs och en biografi. Oj då, det här var på riktigt. Jag kände att det var på en helt annan nivå och lade ner min fundering av detta lån. Bara något år senare börjar han dyka upp på skivor med bland annat Incognito, Masters At Work, Bootsy Collins, Randy Crawford och både han och hela Salsoul får en ”revival” där jag ser min nya vän precis överallt.

Det spår som finns kvar av denna nya version, fast då utan sång, återfinns som ”Tellus-A Friend Like You (Dub Remix Edit)” och finns släppt på singeln ”Tellus-Pump Up The Volume”.

Please follow and like us:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *