Archive 1993 – James Brown-Soulpower – Pierre J Remix

Med i vinylbacken hade jag alltid en James Brown-maxi med Sex Machine på ena sidan och Soul Power, vokal-versionen, på B-sidan som jag lirade ibland. Black Machine hade nu en hit med How Gee, som samplade Maceo & The Macks-Soul Power ’74, som i sin tur var en saxofon-version av Soul Power, gjord av James Browns musiker, och alltså hade samma sound och ljudbild. Enkelt förklarat skulle det kunna varit B-sidan på James Browns Soul Power-singel.

Då How Gee-sax-slingan var väldigt populär, så tänkte jag att man kunde hotta upp James Browns Soul Power i en blandning då med Maceo & The Macks-Soul Power ’74 som var originalet på saxofonen. Sagt och gjort, men hur skulle denna göras rent praktiskt? Även om James Brown och hans musiker på många sätt är helt fantastiska, så håller de inte rytmen som en trummaskin direkt, utan här är det stora problem som måste lösas. Eftersom jag vill göra en remix, med lite nya trummor som tog den in i 90-talet, så har jag 2 vägar att gå. Antingen så sätter jag ett fast tempo på tex 105 BPM, sedan måste jag klippa i James Brown-låten så fort den går ur tempot. Eftersom tempot varierar mellan 104-110 BPM, så är det en dålig idé, eftersom klippen i sig skulle låta för märkliga. Den fanns på denna tid ingen vettig timestretch som kunde nyttjas, utan man hade bara saxen som alternativ. Istället valde jag en annan väg.

Att introt och outrot skulle ha ett fast tempo som gick att mixa med stod helt klart, men däremellan kunde min programmerade trumrytm istället få följa James Brown. Då skulle säkert en del av svänget behållas per automatik tänkte jag, så man inte förstörde det med massa klipp. Man lägger sedan dit låten och gör en tempokorrigering på projektet, så fort låten går ur tempo, så att mina trummaskiner hinner ikapp eller saktar in på samma sätt som James Brown. Problemet blir i stället då att man får en tempolista på  kanske 400 punkter, som man får sätta en och en. Nu skall du spela i 105,678 BPM, nu skall du öka till 106,740, gå tillbaka till 106,0 BPM osv osv osv. Det tog alltså flera dagar att bara få den mallen klar. Detta var en test av denna teknik, som jag faktist kom att nyttja på ett riktigt jobb året senare, men mer om det när vi kommer till 1994. Håll tillgodo så länge med James Brown i min remix.

Lyssna som mp3

Lämna en kommentar

error

Enjoy this blog? Please spread the word :)